Ook altijd gaatjes in gebreide truien en jersey T-shirts, vooral ter hoogte van je buik, borst en in je mouwen? Hier de 3 vaakst voorkomende redenen én hoe je die gaten voorkomt en oplost.
Wil je een overzichtelijke, duurzame kledingkast, met alleen topitems die je ook echt draagt? Volg dan alle content over ELLE's R-model! Daarin gaan we in zeven stappen naar die overzichtelijke, duurzame kast: rethink, reduce, respect, repair, reuse, restyle en recycle. Deze week zitten we in stap 4: repair. In dit artikel leggen we uit hoe er gaten in breisels komen - en hoe je ze voorkomt en repareert.
Het lijkt een gevalletje first world problem, gaatjes in truien en T-shirts. En dat is het natuurlijk ook, maar we kunnen voorkomen dat het een wereldwijd probleem wordt. Even uitleggen: in dit artikel schreven we al dat Nederlanders naar schatting jaarlijks gemiddeld veertig kledingstukken weggooien. Per persoon. Veertig ja. En die komen vervolgens vaak weer via goededoelenbakken overal terecht, waardoor de wereld overspoeld raakt met afgedankt textiel - zie daar je wereldwijde probleem. Waarschijnlijk gooien consumenten kleding weg omdat veel kledingstukken een slechte kwaliteit hebben, en mensen een item met een klein mankement meteen wegdoen, omdat ze niet weten hoe dat te repareren. Eeuwig zonde, want zo wordt kleding steeds meer een wegwerpartikel - en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Veel beschadigingen en imperfecties kun je makkelijk zelf repareren (bijvoorbeeld met deze tools of deze leuke technieken waar je geen naaimachine voor nodig hebt), óf voorkomen door goed onderhoud. Zo gaven we je vorige week tips in dit artikel over het verzorgen van je kleding en lifehack-apparaten, en ook in het Grote Vlekkendossier. In datzelfde straatje ontrafelen we nu - letterlijk en figuurlijk - de gaten in breisels. Want die zijn knap vervelend, en niet heel knap in je trui.
Zo komt het: Dit is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt: mottengaten. Zoals we in dit artikel over kledinghangers al uitlegden, zijn het de larven van motten die graag knabbelen aan dierlijke materialen als wol, leer en veren. Van plantaardige stoffen (katoen en linnen) of synthetische kledingstukken, houden ze alleen als die lekker vies zijn.
Zo voorkom je het: Mottengaten voorkom je door je items - jawel - schoon te houden en goed te laten luchten in je kast. Ook moet je kledingstukken sowieso nooit vies opbergen, bijvoorbeeld omdat het zomer is en je die trui dan niet draagt. Eerst wassen, dan pas in een gesloten doos wegzetten. Andere trucjes die helpen zijn mottenballen of zakjes lavendel in je kast. Is het te laat en heb je al gaatjes? Breng je kledingstuk dan naar een goede kleermaker, die weet raad. Vaak zijn de gaten te groot om zelf op te lossen, tenzij je heel goed kan naaien.
Zo komt het: Is het je wel eens opgevallen dat die gaatjes in T-shirts vooral rond je navel zitten? Dat komt doordat de gesp van je riem of broeksknoop langs je trui of shirt wrijft. Juist gaten in de onderkant van de mouwen van je trui? Dan is waarschijnlijk een scherpe ring of armband, vooral die met bedeltjes zijn berucht, de boosdoener.
Zo voorkom je het: Heel simpel: draag geen gebreide trui of jersey (een fijn breiwerk) T-shirt bij die ene riem of broek, vooral jeansknopen zijn venijnige dingen. Kan je niet anders? Er bestaan zogenoemde knoop-beschermers, silliconen gevallen die je om de broeksknoop doet zodat hij niet schuurt. (Een knoop-condoom ja.) Nog een manier om gaten in vooral T-shirts te voorkomen, is door te investeren in items van betere kwaliteit. Veel jersey is tegenwoordig van enkele draad gemaakt - dat slijt snel en als er dan een gaatje inkomt, wordt hij gemakkelijk groter. Zoek naar basics van dikker materiaal om dit enigszins te voorkomen. Ja die zijn meestal duurder, maar denk aan die price per wear, mensen.
Zo komt het: Klinkt tegenstrijdig, maar te goed voor je kleding zorgen, zorgt soms voor beschadigingen. Dan gaat het vooral om te vaak wassen en drogen in een machine. Dit ligt trouwens meestal niet aan het apparaat, maar aan hoe jij het gebruikt: doordat je een item te veel of te heet wast of droogt bijvoorbeeld, te hard centrifugeert, of met een ander hard kledingstuk samen.
Zo voorkom je het: Het goede nieuws is dat dit dus vrij simpel te voorkomen is, als je weet wat de oorzaak is. Sowieso geldt: was items, vooral van kwetsbare stof, niet te vaak. Vaak is iets uithangen genoeg om een naar luchtje eruit te halen, of kijk in het Grote Vlekkendossier hoe je die ene vlek eruit haalt. Als je écht moet wassen, bekijk dan het wasetiket om te weten op hoeveel graden het mag. Neem geen risico's, en haal er vaak nog tien graden af. Stel ook het aantal toeren van de trommel naar beneden bij. Was vervolgens geen beha's met beugels of bijvoorbeeld spijkerstof items met harde details tegelijkertijd met je kwetsbare stukken, die kunnen blijven hangen en gaten maken. Ritsen en gespen, of vergeten munten in je zak, zijn ook risico's.