Van bezem tot de Dyson V10: de innovatieve geschiedenis van stofzuigers

2022-03-03 06:04:30 By : Ms. Shellen Chen

Zo lang als de mens bestaat, bestaat waarschijnlijk ook de behoefte aan het schoonmaken van onze woonomgeving. Verhalen over heksen circuleren al eeuwen en zoals we weten vlogen die op een bezem, iets waar je normaal gesproken de vloer mee schoonveegt. Met de technologische ontwikkelingen door de jaren heen is ook de manier waarop we de vloer van stof en viezigheid ontdoen dramatisch veranderd. We nemen een kijkje in de geschiedenis van de stofzuiger en hoe we uiteindelijk zijn uitgekomen bij het meest geavanceerde exemplaar dat nu op de markt is: de Dyson V10.

Mensen zijn en blijven erg innovatief en we proberen vooral erg efficiënt met onze energie om te gaan. Daarom zien we tegenwoordig steeds meer woonkamers met een slimme assistent, die bijvoorbeeld met een spraakopdracht je lichten snel voor je aan en uit kan zetten. Ook met betrekking tot schoonmaken zijn we sinds de bezem ontzettend vooruit gegaan. Een eerste stap richting de stofzuiger die we vandaag de dag hebben is de carpet sweeper. Dit mechanische apparaat werd in 1860 uitgevonden door Daniel Hess om tapijten schoon te maken. Dit gebeurde door middel van een roterende borstel en een blaasbalg, die voor de zuigkracht zorgde. Eén van de oudere verschijningen van het apparaat zien we in de Charlie Chaplin film, Laughing Gas, uit 1914. Waarin Chaplin de wachtruimte van een tandarts schoonmaakt.

Van de carpet sweeper gaan we, aan het einde van de negentiende eeuw, naar het eerste elektrische apparaat om stof van de grond te halen. De oudste exemplaren gebruikten een soort blaassysteem in plaats van zuigkracht, maar in 1901 kwamen zowel de ingenieur Hubert Cecil Booth, als de Amerikaanse uitvinder, David T. Kinney, met een apparaat dat daadwerkelijk ook zuigkracht gebruikte om schoon te maken.

De eerste stofzuigers waren echter niet bedoeld voor huishoudelijk gebruik. Zo was het apparaat van Kenney een stationair systeem, dat gepowered werd door een stoommachine met buizen en slangen die door het hele gebouw liepen. De allereerste stofzuiger die bedoeld was voor thuisgebruik, werd gemaakt in 1905 door Walter Griffiths uit Birmingham. Het was de eerste mobiele stofzuiger, hoewel hij nog behoorlijk zwaar was. Vrouwen hadden doorgaans de hulp van hun man nodig om het ding te verplaatsen.

Sindsdien schijnt er een ware stofzuiger-storm te zijn ontstaan. Steeds meer bedrijven gingen aan de slag met de apparaten. De technologische vooruitgang bleef echter nihil, er bleven maar nieuwe modellen verschijnen met de bekende stofzuigerzak. Dat is, totdat de heer James Dyson zich ermee ging bemoeien. In 1974 kocht hij een Junior Vacuum cleaner. Een apparaat waar hij al gauw gefrustreerd van werd, omdat die behoorlijk snel verstopt raakte en na een tijdje minder goed ging zuigen. Ook na het legen van de stofzuigerzak, bleef de zuigkracht matig en een stuk minder dan eerst.

Dyson kwam op een gegeven moment op het idee om een cycloonsysteem te integreren in de stofzuiger, wat achteraf een behoorlijke gamechanger bleek te zijn. Centrifugaalscheiders, welke bij het cycloonsysteem worden gebruikt, werden in de tijd alleen ingezet bij industriële toepassingen. Vanwege de hoge kosten was het niet rendabel om deze op kleine schaal te gebruiken. Dyson ging echter aan de slag en realiseerde zich dat de functie van de cyclonen precies de oplossing voor het probleem was. Deze zorgde er namelijk voor dat stof werd weggehaald, zonder verstoppingen te veroorzaken en daarbij was er geen stofzuigerzak meer nodig.

Hiermee was het idee voor de eerste Dyson stofzuiger geboren. James Dyson besteedde vijf jaar van zijn leven aan het ontwikkelen van zijn cycloonstofzuiger en na 5.127 prototypen was de Dyson DC01 een feit. Het was een revolutionair apparaat dat ervoor zorgde dat de dagelijkse ergernis van stofzuigers die hun zuigkracht verliezen in één klap was opgelost.

Sindsdien is de Dyson stofzuiger uiteraard verder ontwikkeld en kwamen er steeds geavanceerdere modellen op de markt. Nu zijn we aangekomen bij de meest geavanceerde Dyson en meteen ook het meest geavanceerde apparaat in de industrie: de Dyson V10. Deze zorgt niet alleen voor een revolutie, maar zelfs een disruptie van de markt. De Dyson V10 is namelijk een steelstofzuiger, die dezelfde kracht levert als een stofzuiger met snoer. Omdat de kracht van een stofzuiger afhankelijk is van de motor, hebben de Dyson ingenieurs inspiratie gezocht in de ruimtevaart om een motor te creëren die krachtig genoeg is om met een accu de benodigde kracht te leveren. En, dat is gelukt.

Dyson is zelfs dusdanig overtuigd van de technologie, dat het bedrijf geen nieuwe stofzuigers met snoer meer ontwikkelt. Dyson gelooft dat draadloos de manier van de toekomst is en als we naar andere industrieën kijken hebben ze zeker gelijk. Tegenwoordig gebeurt er steeds meer draadloos, van muziek luisteren tot printen en betalen. We zijn zelfs bezig met opladers, die je smartphone daadwerkelijk op grote afstand draadloos kunnen opladen.

Wat dat betreft is de Dyson V10 dan ook de stofzuiger van de toekomst en is er geen reden meer om voor een stofzuiger met snoer te gaan en al helemaal niet voor een stofzuiger met een stofzuigerzak. De zakken zijn alleen maar lastig en je moet ze daarbij ook maar telkens weer opnieuw kopen. Ook verlies je een hoop zuigkracht omdat de luchtstroom belemmerd wordt.

En nu er een draadloze stofzuiger is die evenveel kracht levert als een stofzuiger met snoer, is er ook geen reden meer op te pielen met vervelende draden waar je overheen kunt struikelen en je alleen maar belemmeren. James Dyson heeft de Cyclone-technologie ontwikkeld om daar korte metten mee te maken. Sterker nog, Dyson garandeert je geen zuigkracht inlevert.

Daarnaast is de Dyson V10 ook nog behoorlijk breed inzetbaar. Afgezien van de krachtige V10 motor, heeft het apparaat ook nog een dedicated motor in de borstel van de vloerzuigmond. Deze zorgt ervoor dat stugge nylon borstelharen tot diep in je tapijt worden geduwd om korte metten te maken met die vervelende kattenharen. Ook harde vloeren worden genadeloos aangepakt, dankzij de zachte antistatische koolstofvezelharen. Een groter roller zorgt er met zijn zacht geweven nylon voor dat grotere stukken vuil in de machine verdwijnen, terwijl een kleinere roller ook afrekent met fijn

Afgezien van de vloer, kun je ook makkelijk in de lucht stofzuigen en bijvoorbeeld je plafond van spinnenwebben ontdoen of je gordijnen eens aanpakken. Dankzij het lichte gewicht van de V10 is dat een probleem. Ook is de stofzuiger uitermate geschikt om even wat kruimels op te ruimen, aangezien hij ook gebruikt kan worden als een kruimeldief.

Hoewel we Dyson voornamelijk kennen van zijn stofzuigers, houdt het bedrijf zich ook bezig met andere dingen. Zo is James Dyson achter de schermen ook nog bezig met een elektrische auto en werd onlangs een testcircuit onthuld voor een radicale EV. Hier lees je meer over de Dyson V10.

© 2022 WANT. Alle rechten voorbehouden Hosting by Xynta