Nierstichting gaat concurreren op markt verplaatsbare dialysemachines

2022-07-15 18:07:33 By : Mr. Tony Huang

Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866

Het laatste nieuws over nieren en nieraandoeningen

Door Jeroen van Setten en Merel Dercksen 

Het display van de nieuw te ontwikkelen machine van het AWAK/Debiotech consortium waarin de Nierstichting sinds kort deelneemt 

De door de Nierstichting aangekondigde samenwerking met het Singaporese AWAK en het Zwiterse Debiotech heeft niets te maken met de ontwikkeling van de draagbare kunstnier waar al zolang aan wordt gewerkt in het Nephron+-project. Met de nu verkregen technologie kan een werkelijk draagbare kunstnier namelijk niet worden gerealiseerd. Omdat de Nierstichting in haar externe communicatie hardnekkig spreekt over een 'draagbare kunstnier' en zelfs direct verwijst naar de internetpagina over het Nephron+-project, lijkt het of de deal samenhangt met 'de kunstnier zo groot als een iPad'. Dat is echter niet het geval.

Versjouwbare kunstnier De nieuw te ontwikkelen machine zal niet heel veel kleiner worden dan al bestaande thuisdialysemachines van NxStage of het nieuwe merk Physidia, verwacht Frank Simonis. Simonis is een van de onderzoekers die werkt aan de technologie van de Nephron+-machine. 'Het belangrijkste verschil zal zijn, dat NxStage een eigen voorziening heeft om dialysaat te maken, Physidia met aparte dialysaatzakken werkt en het AWAK/Debiotech/Nierstichting-systeem met aparte, waarschijnlijk nogal dure, sorbentunits moet gaan werken,' zegt hij.

Sneller op de markt dan draagbare kunstnier Maar waarom heeft de Nierstichting deze stap dan gezet? Omdat de oorspronkelijke planning van de draagbare kunstnier niet wordt gehaald stelt Jasper Boomker, programmamanager bij de stichting. Dat komt vooral doordat de Nephron+-machine gebruik zal maken van elektro-oxidatie om afvalstoffen af te breken, een techniek die nog uitgebreid op veiligheid getest moet worden.

Volgens de Nierstichting is het verstandig om een parallel traject te bewandelen door een andere machine te maken op basis van bestaande technologie, waarmee de eerste tests op mensen wel al in 2017 kunnen beginnen. Desgevraagd bevestigt Boomker dat het apparaat niet draagbaar zal zijn zoals in het recent verstuurde persbericht stond, maar wel verplaatsbaar. Het streven is om binnen die tijd een machine in elkaar te zetten die ongeveer 10 kilo weegt en met 4 liter dialysaat toe kan. Ter vergelijking, de Physidia weegt zonder de noodzakelijke 25 liter vloeistof, 15 kilo.

Oude technologie, maar niet goedgekeurd De nu bij AWAK verkregen sorbent-technologie is niet nieuw en al zeker 30 jaar bekend. Het Singaporese bedrijf probeert sinds 2007 die technologie goedgekeurd te krijgen voor peritoneale dialyse, maar dat is tot nu toe nog niet gelukt. Er lijkt dus op het eerste gezicht weinig reden aan te nemen dat die goedkeuring er voor hemodialyse wel snel komt. En zonder die technologie komt er dus überhaupt geen AWAK/Debiotech/Nierstichting-machine.

Niet veel kleiner  Volgens experts is het zelfs als de technologie wordt goedgekeurd, nog helemaal de vraag of een dergelijke machine werkelijk zoveel handzamer, kleiner en, vooral, niet veel duurder zal worden dan de concurrenten. Of dit voor de patient nu echt het grote verschil, de grote doorbraak gaat geven is dus ook onduidelijk. De bestaande fabrikanten NxStage en Physidia zijn jonge en innovatieve bedrijven geleid door enthousiaste mensen die niet stil zitten. Maar ze hebben het moeilijk in een markt die gedomineerd wordt door Baxter/Gambro en Fresenius. Een derde vergelijkbaar product zal het minstens zo moeilijk krijgen. Bovendien blijft het thuishemodialyse, met alle gedoe dat erbij hoort.

De Franse Physidia S3 is 38 cm hoog

Physidia Het Franse Physidia heeft inmiddels CE-goedkeuring op haar thuisdialysemachine S3 verkregen. De machine is dan ook sinds kort op de markt in Frankrijk. De Physidia S3 is een tabletop dialysemachine in grootte vergelijkbaar met de bekende NxStage Number One. De Physidia maakt gebruik van vijf zakken met vijf liter dialysaat, dus in totaal 25 liter, per sessie. Hiermee wordt dagelijks gedialyseerd, waarbij elke sessie ongeveer drie uur duurt.

NxStage De Amerikanen van NxStage hebben via importeur Dirinco al enige tijd vaste voet aan de grond in Nederland met hun Number One machine. Die machine bestaat in verschillende configuraties en wordt al op diverse locaties, vooral thuis, gebruikt. Ook de NxStage Number One kan in een auto meegenomen worden op vakantie.

Concurrentie Als de nieuw te ontwikkelen machine inderdaad zo compact wordt als de bedoeling is en goedgekeurd wordt, is hij kleiner dan de hierboven genoemde apparaten. Maar het is wel het zoveelste apparaat in een markt die niet zo groot is en waar zich steeds meer spelers in begeven. Zo is er bijvoorbeeld de Vivia van Baxter: niet bijzonder klein maar wel speciaal voor thuisdialyse en een product van een machtige fabrikant.

De idee van sorbenttechnologie is goed, en de al bestaande interface van Debiotech ziet er mooi uit. Maar het is wel de vraag waarom de Nierstichting als alternatief voor Nephron+ instapt in een samenwerking die nog geen concreet product te bieden heeft. Is het belangrijker met een 'eigen' concurrerend apparaat te komen dan het geld dat er inmiddels is, in te zetten om de echte draagbare kunstnier sneller te ontwikkelen? Of bijvoorbeeld onderzoeken naar de effectiviteit van bestaande thuishemodialyseapparaten te financieren om betrokkenen duidelijk te maken wat de voordelen van een (compact) thuishemodialyseapparaat zijn?

'Snelle sprong voorwaarts' De Nierstichting gaat er in een reactie op die vraag vanuit dat het eigen, kleinere, model tabletop inderdaad in productie zal gaan zoals bedacht. Dat betekent dan een machine waarbij bijvoorbeeld geen liters gebruikt dialysaat hoeven te worden afgevoerd. 'Deze verbetering van het gebruiksgemak en het onafhankelijk van het lichtnet, wateraansluiting en afvoer dialyseren,  is één van de belangrijke randvoorwaarden waaraan moet worden voldaan om de acceptatie van thuishemodialyse door patiënten (en zorgverleners) te vergroten,' aldus Nierstichtingwoordvoerster Wendy van Wijk.

'Helaas is er nog geen thuishemodialyseapparaat op de markt dat hieraan voldoet. Om die reden kiezen we ervoor om deze kunstnier zelf te laten ontwikkelen. De draagbare kunstnier die de Nierstichting met Debiotech en AWAK ontwikkelt is een snelle sprong voorwaarts en een manier om binnen de kortst mogelijke tijd een draagbare kunstnier voor patiënten beschikbaar te krijgen. Met meer gebruiksgemak voor patiënten en meer bewegingsvrijheid, en hiermee een betere kwaliteit van leven,' stelt Van Wijk.

Gepubliceerd: dinsdag 17-06-2014 | Reacties (2)

Lees meer over dit onderwerp: Nierstichting en partners presenteren voortgang draagbare kunstnier

WOW wat een uitvinding, 20 jaar om een apparaat kleiner te maken! Schaam jullie en kom niet met iets alsof jullie het wiel uitgevonden hebben. De ontwikkeling van computers gaat 100x sneller en de nierstichting heeft nu na 20 jaar een apparaat “iets” kleiner gemaakt… Dialyse is gewoon een soort verkapte middeleeuwse aderlating. Ik snap niet dat er zo'n ophef is over dialyse, ze moeten eens tijd, kennis en geld investeren in een echte oplossing voor een andere nier of donornier. Bijvoorbeeld de donorwet zo aanpassen dat iedereen verplicht donor is en dat soort dingen, de VVD is hier op tegen! Ik ben zelf nierpatiënt en er is in de afgelopen 20 jaar helemaal niets aan ontwikkeling gedaan op dit gebied. Twintig jaar geleden was dialyse de oplossing voor mij en nu mijn transplantatienier op is moet ik weer aan de dialyse, 20 jaar niks gebeurd dus... Ze blijven de katapult maar verbeteren, vindt eindelijk het kanon eens uit! Ze moesten alle afdelingen in de UMC's en alle onderzoekcentra financieel korten en pas geld geven als ze onderzoek doen naar de echte oplossing, namelijk een andere nier. Als je in het zakenleven 20 jaar geen verbeteringen of innovaties laat zien, was je allang de laan uit gevlogen. Iedereen praat alleen maar over dialyse, die je leven verpest, je sociale leven om zeep helpt en nee je gaat je er niet door beter voelen! Ik heb zelf zes jaar gedialyseerd en trap er niet weer in. Ze moesten iedereen die dialyse voorschrijft of hier voorstander van is, zoals artsen, zelf eens aan de dialyse hangen een paar jaar lang. Ze weten echt niet waar ze het over hebben. Bovendien gaat dit tegen alle ethiek van het arts zijn in, ze zijn er immers om je beter te maken, maar ze zeggen in mijn geval; takel eerst maar af aan de dialyse, dan kun je op de transplantatielijst een paar jaar en dan kunnen we je misschien wel eens helpen. Ook is het veel duurder om iemand jaren aan de dialyse te behandelen en is jaren uit het arbeidsproces. Ik weet wel waarom er niks gebeurt aan de ontwikkeling, omdat er teveel mee verdiend wordt! Fresenius en Euromedics en de hele dialysemarkt maken miljarden winst! Waarom dan deze melkkoe om zeep helpen, de regering helpt hier keurig aan mee. En ze willen nog meer verdienen! Zie dit artikel Als ze die miljarden nou eens stoppen in echte ontwikkeling van een andere nier, we kunnen hamburgers klonen, deeltjes versnellen, schapen klonen, 3D-printen, straks groepsreisjes naar de maan maken. Kloon eens stukjes van een nier van familie, zodat hun operatie niet zo zwaar is, zorg voor kortere donorlijsten, maar ff een vervanger voor de nier bedenken kunnen we niet, nee niet zolang er geld mee gemoeid is...

Graag reageer ik op bovenstaand artikel. Naast het feit dat Niernieuws mij verkeerd citeert, valt er inhoudelijk veel op dit artikel af te dingen. De Nierstichting is geen concurrent, maar juist partner van Nephron+. We zien het als onze opdracht om innovatie in de dialysezorg te stimuleren waarbij als uitgangspunt geldt dat de patiënt daar zo snel mogelijk van kan profiteren. Daarom zetten we in op meerdere projecten in en creëren we een platform voor vernieuwing. Toelating tot de markt en conformiteit aan vele standaarden voor medische apparatuur is daarbij een niet te onderschatten horde. Op dit moment is echter ongewis óf en hoe snel Nephron+ wordt toegelaten tot de markt en door patiënten kan worden gebruikt. Daarom hebben we gekozen voor een parallel ontwikkeltraject voor de ontwikkeling van een kunstnier die wel degelijk draagbaar is (en niet slechts transporteerbaar). Nadat we wereldwijd met vele partijen hebben gesproken, en na discussie met onze medische en technische adviseurs, kwamen Debiotech en AWAK als meest kansrijke ontwikkelpartners uit de bus. Met concurrentie heeft dat niets te maken, wel met gezond verstand en oog voor de patiënt! Wilt u meer weten? Neem dan contact op met ons op. Jasper Boomker, Programmamanager Innovatie , Nierstichting

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen. Lees meer »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren. Lees meer »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »

Redactieadres: NierNieuws.nl Simplonbaan 569 3524 GK Utrecht redactie@niernieuws.nl tel: 030 - 288 9994 bgg 06 - 222 36531 Steun NierNieuws via IBAN: NL16 TRIO 0197 707866

Copyright © 2008 - 2022 Alle Rechten Voorbehouden - NierNieuws.nl