Inez de Zwart heeft naar eigen zeggen een haat-liefdeverhouding met plastic. Voor haar werk als vormgever gebruikt ze het iedere dag, maar ze ziet ook in dat er veel verpakkingsmateriaal in de natuur belandt. Wat je dan kan doen? Het upcyclen en er unieke producten van maken.
Aan creativiteit heeft Inez geen gebrek. Ze studeerde aan de kunstacademie en maakte in haar carrière als zelfstandig designer verschillende decorstukken voor theatervoorstellingen, films en tv-programma’s. “Toen hergebruikte ik al regelmatig spullen en materialen.”
“Ik woonde in Rotterdam en daar heb je de Roteb, precies hetzelfde als de ROVA in Amersfoort. In ruil voor een appeltaart mocht ik rondstruinen en spullen meenemen. Vervolgens gebruikte ik die spullen in een decor en als de theatervoorstelling afgelopen was, bracht ik ze weer terug”, zegt Inez.
Nu maakt ze allerlei producten van plastic afval, zoals tafels, stoelen, sieraden en lampenkappen. Dat doet ze vanuit haar atelier in de Fabriek aan de Eem. De plek waar Inez voor het eerst op een andere manier in aanraking kwam met plastic. “Ik zag een filmpje over Precious Plastic, dat werd opgericht door een Nederlandse jongen.”
Precious Plastic bleek een recycle-community te zijn, waar mensen terecht kunnen voor allerlei informatie over het recyclen van plastic. “De informatie is tot in detail uitgewerkt. Zo leerde ik welke plasticsoorten je wel, en welke je beter niet kunt recyclen. En ik downloadde een technische tekening om een machine te bouwen.”
Niet veel later stond Inez klaar met haar uitgeprinte technische tekeningen en allerlei materialen die ze aanschafte bij bouwmarkten en metaalbedrijven. Daarna bouwde ze haar allereerste eigen machine. “Best wel spannend, want ik vond het werken met een groot gevaarte als een zaagmachine best een beetje eng.”
Dankzij de uitgebreide tekeningen verliep de bouw van de machine voorspoedig. Niet veel later begon Inez met het shredderen en omsmelten van plasticverpakkingsmaterialen. “Mijn machine werkte verrassend goed en bleek helemaal niet eng of moeilijk om mee te werken. Ik denk dat dat komt omdat ik hem zelf heb gebouwd. Ik ben niet technisch opgeleid, maar deze machine begreep ik.”
En zo begon een proces van veel uitproberen, leren over het smeltpunt van verschillende plasticsoorten en het maken van nog meer machines. “Ik heb ontzettend veel nieuwe kennis opgedaan, niet door opnieuw naar school te gaan, maar door het gewoon te doen.”
Hoe Inez werkt legt ze uit in onderstaande video. Lees het artikel verder onder de video >
Inez maakt van alles van gerecycled plastic: van oorbellen tot handvatten voor keukenkastjes. Toch ligt haar passie niet bij het maken van kleine gebruiksvoorwerpen. “Voor mij is het project belangrijker dan het product. Ik wil andere mensen betrekken en zonder met een vingertje te wijzen, anderen iets leren over het nut van recyclen.”
Dat pakt Inez op een bijzondere manier aan. Een bedrijf kan Inez inhuren voor een project. “We starten een inzamelingsactie, waarbij aan klanten en medewerkers wordt gevraagd om plastic doppen in te leveren. We kunnen ook aan de slag met de plasticafvalstroom vanuit het bedrijf.”
“Ondertussen organiseren we een ontwerpsessie, waarin we samen een product op maat bedenken. Dat kan van alles zijn, zoals een lamp voor boven de vergadertafel, een kapstok of een kast bij de receptie. Dat ontwerp wordt gemaakt van het plastic dat de medewerkers inzamelden. Uiteindelijk krijgt het product een mooi plekje binnen het bedrijf.”
Inez woont zelf in het Leusderkwartier en vlakbij haar huis staat de Miereveldschool. “Van 1990 tot 2017 zat de Bilalschool in dit gebouw. Nu de school vertrokken is, naar een andere plek in het Leusderkwartier, zocht de gemeente naar partijen die iets met het pand wilden.”
“We raakten in gesprek met meerdere mensen en met de buurtbewoners. Uit die gesprekken bleek dat veel mensen het zagen zitten om er een gastvrije plek van te maken, waar ruimte is om elkaar te ontmoeten en dingen te maken. En daarbij is circulariteit de rode draad.”
“Op dit moment zijn we nog bezig met de subsidieaanvraag, maar we hopen in de nabije toekomst een circulaire werkplaats te openen in een voormalig klaslokaal. En ook willen we creatieve ondernemers en makers die met hergebruikte materialen werken, de ruimte bieden om hier aan de slag te gaan.”
Vind jij het leuk om meer te lezen over de projecten waar Inez bij betrokken is, of ben je benieuwd naar de producten die zij maakt? Neem dan eens een kijkje op haar webiste.
Fabriek aan de Eem Heliumweg 40 , 3812 RE Amersfoort
Fabriek aan de Eem Heliumweg 40 , 3812 RE Amersfoort
Binnenkijken bij Laura en Lars in Liendert: ‘Het huis heeft een complete make-over gehad’
Aangeboden door MARÈLL Makelaars
Aangeboden door Margitte Schoof Makelaardij O.Z.
Aangeboden door Stap voor Stap Kinderschoenen
Aangeboden door MARÈLL Makelaars
Altijd op de hoogte in Amersfoort via push-notificaties: zo zet je ze aan!
Blijf op de hoogte van alles uit Amersfoort
© 2022 - DPG Media B.V. - Alle rechten voorbehouden