Speculanten drijven voedselprijzen op: armen lijden honger
Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Als een multinational zich op de borst gaat kloppen hoe goed ze het met de samenleving voorhebben, ben ik altijd op mijn hoede.
Net 500 gram spruiten gekocht voor vanavond; 099 euro - dat is dus 1,98 per kilo. Welk ongezond voedsel is dan NOG goedkoper? Zelfs m'n katten krijgen nog duurder te vreten per kilo...
Potverdorie. Die AH toch, wat een lelijke manipulatieve kapitalisten. Ik stel voor dat de overheid ook direct de horeca aanpakt. Hoe durven die al dat ongezonde, calorierijke voedsel te verkopen?! Met wijn, zoete frisdrank en bier ernaast nog wel. Schande! En dan die banketbakkers. Wat een gewetenloze types zijn dat, met hun patisserie in de etalage. Over slagers zullen we het helemaal maar niet hebben. Alle gekheid op een (saté)stokje: AH biedt haar klanten, zoals andere supermarkten, net zo goed de keuze voor gezonde producten. En in de marketing worden deze ook gewoon meegenomen, want AH wil graag meer klanten dan alleen de hedonistische, nihilistische types als ik. Eet smakelijk.
Interessant punt dat Van Esch maakt: Albert Heijn moet klanten richting andere keuzes sturen, begrijp ik. Nu staat AH op het standpunt dat klanten zelf bepalen wat ze kopen en consumeren - en inderdaad daarbij kijkt de organisatie ook naar de eigen winstgevendheid. maar ze informeren en adviseren ook actief om gezonder of goedkoper te leven. Hoe kijkt de pvdd zelf aan tegen verplichtingen en overheidsingrijpen. Op hun site vind je dit over de coronapas: "De Partij voor de Dieren is tegen de coronapas (coronatoegangsbewijs/coronapaspoort/vaccinatiepaspoort). Iedereen heeft het recht om zelf te bepalen wat er met zijn of haar lichaam gebeurt. Dit mag er niet voor zorgen dat je de toegang tot bepaalde voorzieningen wordt ontzegd." eigenlijk zeggen ze dus: bemoei je niet met anderen. Ik begrijp die grote broek die Van Esch richting AH aantrekt dan ook niet.
'Nu staat AH op het standpunt dat klanten zelf bepalen wat ze kopen en consumeren ' Daar sturen ze wel degelijk in. Het gaat AH om zoveel mogelijk marge pakken, de klanten zijn niet meer dan een middel om dat te bereiken.
@Joe Speedboot "Het gaat AH om zoveel mogelijk marge pakken," De grootste winstmarge ligt op de versproducten als groenten en fruit, brood etc. Vandaar dat je er altijd altijd eerst langs moet lopen om verder de winkel in te komen.
'Vandaar dat je er altijd altijd eerst langs moet lopen om verder de winkel in te komen.' Flauwekul. De reden waarom groente en fruit bij de ingang liggen is omdat die spullen er het mooiste uitzien.
[.. omdat die spullen er het mooiste uitzien]. Ook waar, een groentewinkel ziet er ook mooier uit dan een slagerij..
Gisteren hierover een aardig stuk in de nrc: Leefstijleninterventie vraagt van mensen het onmogelijke.. De schrijvers/artsen klagen erover dat de programmas vd overheid om iets te doen(dieet, psychische begeleiding) aan dat overeten van zijn burgers ineffectief zijn. In plaats daarvan pleiten ze voor regulering vd industrie (de supers zelf niet genoemd), en het anders inrichten vd leefomgeving. Beide goede raad lijkt mij al evenmin kans van slagen te hebben. Op de bijgevoegde foto een suikerspin. Daarvan zag ik er vorige week ook een groot aantal in kinderhanden op de kermis in de buurt: groter dan ooit (vroeger hadden ze een decente afmeting, 30 cm lang, nu eerder een hele meter, gesponnen suiker, lekkerrrrrrrrr....
Het Zweedse liefje van jongeheer Defoe, ze is net als haar moeder epidemioloog, promoveert binnenkort op gezondheidsvoorlichtig. Ik ben benieuwd naar haar resultaten.
Ongezond eten? Dat hangt voornamelijk van de hoeveelheid af die je dagelijks naar binnen werkt. Een koekje, handje chips of een snoepie per dag kan weinig kwaad. Maar net zoals je geen liter olijfolie of een pond pruimen per dag moet opvreten moet je ook geen hele pakken koek naar binnen gaffelen.
Vroegah, jaren zeventig en begin tachtig had je toch ook overal verleiding en snoep, ieg in de supermarkten en bij vriendjes en vriendinnetje thuis kan ik me ook laden vol snoep, cola, seven-up herinneren. In mijn ervaring zijn mensen (in ieder geval de mensen om mij heen) nu veel kariger met snoep en zeker ook met frisdrank voor hun kinderen. Ook de Gouden Bogen en aanverwante eetgelegenheden zijn nu minder mainstream dan in de begintijd ervan. Ik vraag me dan ook wel eens af waarom obesitas nu een veel groter probleem is dan toen. Het zou mij niet verbazen als er ook hele andere factoren een belangrijke rol spelen. Hormonale bijvoorbeeld. Los daarvan vind ik de verantwoordelijkheid bij bedrijven met commerciële belangen beleggen dubieus. Dan duw je wat mij betreft in de verkeerde hoek. Ik wil ook helemaal niet dat AH zich gaat bemoeien met een ander soort manipulatie, om te bekijken hoe mensen genudged kunnen worden tot ander eetgedrag. Ik word liever niet gemanipuleerd. Nutriscores zijn ook weer heel dubieus, er is altijd teveel lobby die er teveel aan wegpoetst. Ik wil gewoon een rijtje hoeveelheden: vet, koolhydraten, suikers en dan bepaal ik zelf wel wat ik nog acceptabel vind
Gezond eten is niet de verantwoordelijkheid van Ahold. Het aanbod gezond voedsel is er, maar wordt kennelijk te weinig gekocht om het aanbod verder uit te breiden. De mens zelf moet dus zijn keuzes maken en Ahold speelt gewoon in op die keuzes
De mensen met ernstig overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten hebben hier zelf niets aan bijgedragen. Ze zijn gedwongen door Albert Heijn om zonder te mogen kijken langs de schappen vol gezonde groenten en maaltijden te lopen. Ze zijn verplicht om de diepvrieseilanden af te struinen naar het vetste, ongezondste voedsel. Of misschien is dit wat we vrije keuze noemen? Dat mensen zelf kiezen wat ze eten? Hoe je het wendt of keert: friet en aardappel zijn even duur. Water is goedkoper dan frisdrank en eieren zijn goedkoper dan knakworst.
AH en ook de andere supermarkten houden rekening met wat het publiek wil. Als het publiek GEEN blikjes met drank drinkt, dan is het snel gedaan. Evenzo met alle andere producten. De mensen moeten zelf goed in hun schoenen staan en alle "slecht voor de gezondheid artikelen" niet kopen. En er is heus genoeg om te kopen en die slechts artikelen niet. Dus niet zeuren, mensen. Zelf een goede keus maken.
[Ze zijn gedwongen door Albert Heijn om zonder te mogen kijken langs de schappen vol gezonde groenten en maaltijden te lopen.] Dat niet. Maar ze worden wel verleid door AH om goedkoop, vet, suikerrijk en verslavend voedsel te kopen. Door de reclames en door de manier waarop AH de boel uitstalt. Waarom zou je dat niet aan de orde mogen stellen? In jouw logica zou je ook sigaretten nog gewoon zonder waarschuwing en met de nodige tv-reclames en feel-good verhalen aan de man mogen brengen. Liefst voor een schappelijke prijs.
@Huysman De alternatieven proberen natuurlijk ook hun waren aan de man te brengen met slimme marketing. Zogenoemde biologische producten zouden gezonder, duurzamer, smakelijker enz. zijn terwijl deze claims ook niet echt hard zijn te maken. Vrijheid van produceren en consumeren is een verworvenheid waar ook nadelen tegenover staan. Maar ze afschaffen lijkt me een middel erger dan de kwaal.
Mark Huysman "Door de reclames en door de manier waarop AH de boel uitstalt" Dat valt wel mee, AH heeft het zo uitgestald dat je eerst door de verse groente en fruit afdeling moet voordat je ergens anders heen kan. Bij de frisdranken staan zero/light varianten even prominent in beeld als de suikerhoudende en daarnaast staat weer 6 meter schappen met tig verschillende soorten flessen water uitgestald. Het is toch de consument die ervoor kiest om de suikerhoudende frisdrank te pakken ipv de zero/light variant, waar overigens ook uitgebreid reclame voor wordt gemaakt.
Eetgewoonten ontstaan grotendeels in de vroege jeugd. Het is zaak op tijd te beginnen met het "opvoeden" van de kinderen.
De obesitas epidemie is een kwestie van omgevingsfactoren waarbij de super een (bescheiden) rol speelt. Vreemd genoeg (?) is het niet echt goed bekend wat mensen nu eigenlijk zoal per dag gewend zijn in hun mond te steken. In onderzoek naar obesitas blijkt dat de deelnemers het ook niet weten of (on-)bewust hun voedselconsumptie verkeerd rapporteren.
Alweer helemaal eens, danielle (wordt griezelig), eetgewoontes ontstaan in de vroege jeugd, hoe kan het toch dat je steeds weer hoort dat de rationele, volwassen, vrije mens zijn eigen keuzes en voorkeuren kan uitspreken en bepalen en het laatste woord moet hebben, altijd!!! Te onnozel voor woorden, maar ik hoor het (o.a in dit draadje) keer op keer.....
Het zijn ook allemaal wappies die hun boodschappen gewoon wij een supermarkt doen. Zij kosten ons jaarlijks enorm veel geld en zij zijn een gevaar voor onze omgeving. Ik vind dat er een soor supermarkt pas moet komen zodat je kunt zien dat je niet in een supermarkt geweest bent zodat je mag meedoen met bepaalde evenementen. Door hun levenstijl hebben pandemieen zoals deze een kans in de maatschappij.
Daarom heb jij de BTW natuurlijk verhoogd. Ze hebben de verhoging van de BTW niet kunnen voorkomen. Er zijn heel veel mensen in Nederland ie sturen, ook politieke partijen.
Wijn zit niet in de Schijf van Vijf. Het drinken van alcohol wordt zelfs volledig afgeraden. Als ik AH binnenloop krijg Ik het idee dat ik in een slijterij beland ben. Overal staan de flessen wijn en kratjes bier in de aanbieding. Gezond nee, zondigen op zijn tijd OK. Maar raar is het wel. Je ziet het, als je het door krijgt. Niet normaal maken, wat niet normaal is.
Vinger op de zere plek. AH is een commerciële hut met primair aandacht voor rendement van de aandeelhouder. De eindgebruiker komt bij AH op een vergelijkbare positie als bij bijv. Facebook. Natuurlijk hebben we primair onze eigen verantwoordelijkheid. Hoewel daar veel op af te dingen is. Vanuit gedragswetenschappelijk oogpunt zijn we minder vrij in het maken van keuzes dan vanuit de paradigma's van velen. Maar mijn punt is meer imago. Het is veelal legitiem wat AH doet maar het kan best dat de pooier op de hoek en de tweedehands autohandelaar dat ook zijn. Wat verbaast is dat we AH een positief, verantwoord, premium , bewust, nationale trots enz. imago gunnen. Anders dan dat van de pooier op de hoek. En daar is eigenlijk nauwelijks aanleiding voor. Dat doen we zelf, maar de marketing helpt een handje. Wat ook helpt is dat ze de grootste financier zijn van 'onafhankelijke' media. Want de grootste adverteerder van Nederland. https://www.marketingtribune.nl/algemeen/nieuws/2021/02/nieuwe-top-100-adverteerders-bekend/index.xml. Met in de top 5 verder nog de huisleveranciers P&G en Unilever. Het ontvangen van financiering, nodigt klaarblijkelijk niet echt uit tot het publiceren van kritische stukjes. Want dat verhaal van misbruik van inkoopmacht is al best oud en het blijft best stil. Dus als je de volgende keer bij die blauwe naar binnen stapt, denk dan nog even aan de pooier op de hoek en vraag je af of je daar ook een vies plakkerig bonuspasje van in je portemonnee zou willen, met zo'n ranzig logootje. Of dat je liever anoniem blijft, in je guilty pleasure.
Als ik ouders met jonge kinderen op een terras iets zoets, lekkers of smakelijks zie bestellen (je mag het zelf zeggen...) en de kleine verwende koters hun ouders en de bediening zie bedillen, dan is het niet zo'n grote stap naar volwassenen die zich vol stoppen met chips, zoutjes, sapjes en bolletjes. Vooral als er dan staat 3 voor de prijs van 2. Godallemachtig zou Maarten van Rossum zeggen.
Bij koffie 3 voor de prijs van 2 bezwijk ik onmiddellijk.
Ik ook. Liefst koop ik dan gelijk 9 pakken voor de prijs van 6.
Mijn rugzak zou dat aankunnen met koffiepakken, maar meestal toch maar niet.
Denk je dan wel aan het leed op de koffieplantages? Weet je, ik heb een beetje genoeg van al; dat gezeur en gestuurd en dat soms hooghartige gedrag en geleuter van allerlei partijen die allemaal schijnen te weten hoe het moet en wat niet mag voor de ander. Ben het 'gedram' een beetje zat. Afgezien van de manier waarop we dieren behandelen, lijkt het wel of we allemaal goeroe's zijn geworden en aanhangers van uitsluiting en veroordeling van de ander. Ik kan er geen greintje empathie in ontdekken.
"De ongezonde leefstijl die de Albert Heijn ons verkoopt wordt duur betaald." Met die tekst wordt als zo vaak en typerend de burger als willoze speelbal van de markt verkocht door ideologisch gedreven activisten. Alsof het niet de burger zelf is die keuzes maakt en daarbij het aanbod niet zoals Albert Heijn verklaart naar de wens van die burger is met daarbij zeker ook een groot scala aan gezonde producten. Als de burger toenemend die gezonde keuzes maakt, welzeker ook gestimuleerd door het aanbod en de wijze waarop het wordt aangeboden, dan zal dat aanbod ook nog verder groeien dan het nu al is gebeurt. Maar de winkelier is geen zedenmeester. Wie ongezonde keuzes wil maken, soms of vaker, wordt ook bediend. Boeren willen net zo goed graag de duurdere biologische en diervriendelijke producten aanbieden en dus produceren. Het enige wat rest is de macht van de grootgrutters daarbij hen uit te knijpen op prijzen maar dat heeft niets met wat er aangeboden wordt. En tenslotte kan de burger ook meer kiezen voor kleinere boervriendelijke aanbieders of rechtstreeks kopen van daartoe georganiseerde boeren of boerenbedrijven zelf.
Over burgers gesproken: naast de school waar ik lees geef, staan een KFC en een McD. AH komt gewoon op voor zijn eigen belangen, stop de lobbycultuur.
'Met die tekst wordt als zo vaak en typerend de burger als willoze speelbal van de markt verkocht door ideologisch gedreven activisten.' Het is nogal een ideologische gedachte te denken dat de klanten van AH niet zouden worden beïnvloed door marketing. Zou dat zo zijn dan zou AH geen 75 miljoen per jaar aan tv-reclames spenderen. https://retailtrends.nl/news/59765/albert-heijn-geeft-meeste-uit-aan-tv-reclame
@Joe Speedboot Het gaat in de mate waarin consumenten worden beinvloed door de reclame. De invloed daarvan wordt hier sterk overdreven. Een vegetariër gaat door de reclame van AH echt geen kiloknaller kopen. En hoe vaak loopt u met flessen suikerhoudende cola onder u arm de winkel uit terwijl u het eigenlijk niet wilt drinken?
In theorie heb je gelijk maar in de praktijk blijkt de burger een tamelijk willoze speelbal van 'de markt' te zijn. Waarbij sommige burgers richting fastfood en kant- en klaarmaaltijden gedreven worden en anderen juist richting 'superfoods'. In beide gevallen met als belangrijkste drijfveer het simpele feit dat die producten meer winst opleveren dan simpele verse ingrediënten voor versbereide maaltijden. De drijfveer van AH is niet om mensen dieronvriendelijke, suikerhoudende, ongezonde producten te laten kopen, de simpele drijfveer is meer klanten in de winkel, meer winst onderaan de streep. Als ongezonde producten met toegevoegde suiker of te veel zout en plofkippen geschikte middelen blijken om dat doel te bereiken dan zullen deze middelen ingezet worden. Dat moet van de aandeelhouders.
@Joe Tuurlijk probeert marketing de consument te beinvloeden, net zo goed als nu bij tegenwicht al onze milieu- en waarde specialsten. Maar wij hebben toch van die mondige 'ik weet t zelf beter' burgers? Of komt het nu goed uit om weer voor de zoveelste keer de slachtoffer rol te kiezen, want dan is t 'de ander'?
[Maar wij hebben toch van die mondige ‘ik weet t zelf beter’ burgers?] Volgens de neoliberale ideologie wel. Maar in de werkelijkheid is de invloed die mensen op hun eigen leven hebben natuurlijk beperkt.
'Tuurlijk probeert marketing de consument te beinvloeden, net zo goed als nu bij tegenwicht al onze milieu- en waarde specialsten.' Die laatste groep heeft geen TV reclamebudget van 75 miljoen/jr, waar je overigens de reclame budgetten van andere supermarktketens nog bij op mag tellen. Mag jij bedenken wie de meeste invloed heeft.. 'Maar wij hebben toch van die mondige ‘ik weet t zelf beter’ burgers?' Het is een illusie te denken dat je niet wordt beïnvloed door de goed geoliede marketing machines van de corporates van deze wereld. 'Of komt het nu goed uit om weer voor de zoveelste keer de slachtoffer rol te kiezen' Dat haal jij erbij. Ik benoem slechts de feiten.
Er is niet vreselijk veel bekend over het effect van reclame, maar irritatie bij de consumenten is er een van.
@Joe Als de burger zelf gezondere keuzes maakt dan zal met het aanbod ook de reclame zich steeds meer verleidend richten naar die producten en diensten. De markt en daarmee de aanbieders, en dáárvoor nog de producenten, zijn een afspiegeling van de vraag en niet meer andersom.
'De markt en daarmee de aanbieders, en dáárvoor nog de producenten, zijn een afspiegeling van de vraag en niet meer andersom.' Je loopt 25 jaar achter en hebt duidelijk geen inhoudelijk verstand van zaken. Vrijwel alle succesvolle merken (van Coca Cola tot Apple) zijn vandaag de dag 'design-driven' ipv 'market-driven'. Er is nooit iemand geweest die om 'Aardappel anders' of een iPad heeft gevraagd, die zaken zijn verzonnen er vervolgens zijn ze met slimme marketing aan de man gebracht. AH richt zich vrnll op gezinnen, daar verzinnen ze actief 'concepten' voor die vervolgens gericht worden vermarket.
@Dirk Het manvolk laat de saaiste & dagelijks terugkerende klussen het liefst aan vrouwen over, maar af en toe eens was in een machien stoppen moet kunnen lukken. Zelf werk ik ook liever in de tuin.
Ik vind het al heel wat om sokken en ondergoed bij tijd en wijle in de wasmand te deponeren (al moet ik zelfs daar vaak toe gemaand worden), en pak niet zelden, als ik naar buiten ga en me moet kleden, om me het tripje naar boven te besparen,de oude sokken uit die wasmand in de gauwigheid. De geheimen vd wasmachine (de wasmiddelen, temperaturen voor diverse kleding, sortering etc) gaat me ver boven de pet.
Een kind kan de was doen!
Dat gezegde stamt nog uit de tijd van voor de wasmachine, de tijd van je weet nooit hoe een koe een haas vangt e.a. Het moet nodig eens aangepast worden aan onze moderne tijd...
Sorteren op licht vs donker moet zelfs een kleurenblinde lukken en wassen op 30 graden kan maar zelden kwaad.
Vroeger gingen kinderen buitenspelen en ravotten. Dan kwamen ze wel eens vies thuis. Mamma waste de kleren en morgen was er weer een dag. Tegenwoordig mogen kinderen niet meer buiten spelen. Dan worden hun kleren vies. Mamma is te beroerd om de kleren te wassen. Daarom moeten de kinderen nu op de bank zitten met een playstation. Dan groeien ze dicht wegens te weinig beweging. De gymlessen op school zijn ook al afgeschaft. Hierdoor krijgen de kinderen overgewicht.
Gymlessen op school zijn niet afgeschaft.
Angst voor vuile kleren lijkt mij onwaarschijnlijk. Paps kan die toch zo in de wasmachine gooien?
`Dan worden hun kleren vies. Mamma is te beroerd om de kleren te wassen.' Dat wil mama best wel maar de stroom voor de wasmasjien is nu héél erg duur. Bovendien is mama zuinig op de dure wasmachine om dure reparaties uit te stellen.
Hahahahaha, Danielle, een goeie, want hoeveel papsen zouden dat doen, of zelfs maar overwegen?? Weten ze iets van wasmiddelen en temperaturen? Hahaha.....
Niet meer buitenspelen is niet vanwege vuile kleren maar vanwege het risico dat de kindjes onder een auto komen, of juist in een auto van een kinderlokker, of gewoon vallen en met een bloedende knie thuiskomen, of verkeerde vriendjes treffen...
Bonuspunten voor Eirda? Dat verkeer stond hoog op de gevarenlijst. De angst voor kinderlokkers speelde vroeger ook. Was het toen ook niet zo dat jongere kinderen buiten speelden onder het toeziend oog van oudere kinderen? Die zullen tegenwoordig wel ergens binnen wat anders aan het doen zijn.
@Minoes dat kan. Niet alle buurten zijn even kinderrijk. Zelf moest ik er met de fiets opuit.
“ Uit onderzoek van supermarktvergelijker QuestionMark blijkt dat Albert Heijn op het gebied van gezondheid tot een van de slechtst presterende supermarkten van Nederland behoort.” Het onderzoek vermeldt juist “ Deze ranglijst moet niet worden opgevat als een absoluut oordeel. Integendeel, het valt op dat het niet steeds dezelfde supermarkt is die op alle gebieden voorop loopt. ” Laat nou juist Albert Heijn het beste scoren op gezond assortiment volgens het onderzoek. Als consument ben je daar dus het beste af.
'Als consument ben je daar dus het beste af.' De marketingafdeling van AH zal je dankbaar zijn voor het feit dat je hun boodschap kritiekloos na kakelt.
Het best scoren op assortiment zou best kunnen, maar wat gaat er langs de kassa, daar gaat het om.
Grappig er stond juist vandaag een artikel in de volkskrant waarbij uit onderzoek blijkt dat niet de supermarkt het probleem is maar de krenterige consument die niet extra wil betalen voor biologische producten. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/het-probleem-met-bio-is-dat-de-consument-er-niet-voor-wil-betalen~b36e162a/ Of Albert Heijn een ongezonde leefstijl verkoopt waag ik te betwijfelen. Als je over de markt loopt, heb je ook kraampjes met groenten en kraampjes met vettigheid. Het is maar waar je als consument voor kiest. Het eerste waar je bij elke Albert Heijn die je binnengaat doorheen moet is de verse groente en fruit afdeling. Als je die al gelijk links laat liggen was je al niet van plan gezond te gaan eten. En als je een kiloknaller koopt, betekent niet dat je dat in een avond moet opeten. En bij de frisdranken staat de helft van de schappen vol met light en zero producten.
Wil betalen of kan betalen?
Het lijkt er weer op het zoveelste slachtofferverhaal te worden: De door overgewicht aangetaste man zit op de bank, met een grote zak chips en een liter frisdrank, en dat komt allemaal door de supermarkt.... Hou toch eens op te doen alsof elke consument debiel is en grosso modo niet weet wat er zoals 'slecht' is in de supermarkt. Eigen verantwoordelijkheid, weet u wel. Wij NLders weten het toch altijd zelf zo goed, kijk maar bij Corona. Maar nu ineens niet...
Raak. Daarna komt het vervolg: elke consument behandelen als idioot die geen eigen keuzes kan maken aan maar beschermd moet worden.
'De consument' weet het best wel, die obesen willen best gewicht kwijt, en ze weten ook dat je van een schaal groene sla niet dik kan worden. De geest is gewillig, maar het vlees is zwak.
Het is niet de schuld van supermarkten en fastfoodketens dat mensen dikker worden.... we worden Immers niet verplicht daar te kopen, mensen maken ongezonde keuzes toch echt zelf. Ja een suukertax etc. is prima, maar mensen hebben ook een eigen verantwoordelijkheid, het is niet altijd de schuld van een ander.... er is al genoeg slachtofferschap in NL.
We worden niet verplicht, maar wel verleid, op slinkse wijze. Als klanten op Temptation Island, je bent gelukkig getrouwd denk je, en daar komt een lekker jong smeuig ding op je schoot zitten met haar brede kont, en kriebelt onder je kin, met lief lijkende glimlach. Ja, wie is daartegen bestand??
De kat niet op het spek binden, is het gezegde dat hier opgaat. Waar AH en de JUmbo natuurlijk in gespecialiseerd zijn.....
Twee voor de prijs van een.. maar wel met haken en ogen, niet als met pakken koffie dus.
Ik roep het vaker: leer de mensen fatsoenlijk koken, wanstaltige bende in elke Nederlandse supermarkt, niet alleen de Appie. De Nederlandse consument heeft 0 verstand van voeding en is afhankelijk van receptjes en aanwijzingen achter op de pakjes. Ook het personeel op de werkvloer, inclusief de "managers" hebben totaal geen warenkennis, dat is niet vreemd, want hoe kan een 25 jarige "manager" weten wat een goudreinet, kweepeer of schorseneren zijn als hij/zij het zelf nooit klaargemaakt of verwerkt heeft. Maar ondertussen 14 verschillende soorten chips met een of andere vorm van paprika in de naam ... of 15 verschillende soorten cola.
De laatste keer dat ik kweeperencompote heb gemaakt is al vrij lang geleden. Er moet te veel suiker in.
Kweepeer is voor veel meer geschikt dan alleen compote.
Over de kweepeer: die zie ik altijd alleen maar bij de Turk of de Marokkaan.Nieuwe oogst nu en vrij duur. De integratie stopt dus bij de groenteman, ander raar dingetje dat ik laatst zag: gedroogde bergvisjes (weet niet wat het is, maar niet dierlijk in ieder geval)
Mijn dorp heeft geen etnische groentewinkels. De AH heeft wel recepten maar de locale vestiging verkoopt geen kweeperen. Voor de liefhebbers: de Japanse kweepeer is niet alleen geschikt als sierstruik, de vruchten zijn ook eetbaar.
Hier in Utrecht staan verbazend veel kweepeerbomen in parken en tuinen, oa in de tuin van hotel Karel V, zijn nu rijp, niemand die ze oogst, of er oog voor heeft. Ze zijn iets kleiner dan de mooi grote van de Turk en Marokkaan, maar smaken even goed. Andere dingen waar niemand meer interesse in heet: noten, kastanjes, bramen, weidechampignons. Overal te kust en te keur, geen mens die er nog interesse in heeft. Hoe anders was dat vroeger (in de tijden dat er nog geen supers waren, en de mensen het niet breed hadden)
Albert Heijn is er voor de portemonnee van de aandeelhouders. De verandering zal nooit uit Albert Heijn zelf komen, maar moet door de overheid afgedwongen worden. Zonder dit zal er niets veranderen.
@Joep De alnachtige overheidcen de linkse utopie van maakbare samenleving. AH Humus is er ook gekomen door de consument niet door de overheid.
Ik zou het zeker eens zijn met suikertaks en het goedkoper maken van groente e.d. Dat AH een ongezonde levensstijl zou verkopen zie ik echter niet helemaal. Als je naar de snoepafdeling komt, dan kies je daar zelf voor. En bij de frisdranken, dan wil je de Cola zero of light in het zicht zetten? Alsof de Cola zero of light gezond zijn- die zoetstoffen zijn vaak net zo schadelijk als suiker. Vaak staan juist de duurdere dingen in het zicht en niet andersom. Als je goedkope eieren wilt, moet je helemaal onderaan kijken bv.
"Dat AH een ongezonde levensstijl zou verkopen zie ik echter niet helemaal." Mag ik je een geheimpje vertellen... Albert Heijn, verkoopt geen echte kaas, alleen maar anologe rommel...
@KM, Ik koop enkel digitale kaas, 64 bit en mijn eieren zijn alleen big-endian.
'Dat kun je onmogelijk ‘het lekkere van Albert Heijn’ noemen' Ja dat kun je wél, want mensen hebben helemaal geen zin in betutteling.
Helemaal mee eens: weg met oa dat bewerkte nep-vlees, ga voor pure producten: Om stevige vegetarische vleesstukjes te creëren, zijn zogeheten extrusiemachines cruciaal. In deze grote apparaten worden onder invloed van hoge druk en temperatuur, ingrediënten als soja-eiwitten of erwteneiwitten, water en tarwegluten met wat bindmiddelen, olie en kleurstoffen tot een vloeibare melange gemengd in een ronddraaiende buis. De hete brij wordt vervolgens door smallere buizen geperst en tegelijkertijd afgekoeld. Dankzij dit soort trucs ontstaan horizontale vezels en daarmee de vleesachtige structuur waar mensen om vragen. Technisch knap, maar tegelijkertijd weten we dat hoe sterker voedsel bewerkt wordt, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan. Het ontbreekt vooralsnog aan grote studies die de gezondheidseffecten van vleesvervangerconsumptie op de lange termijn precies in kaart brengen. Toch kunnen we nu al voorzichtig concluderen dat je lichaam niet per se heel blij wordt van vegetarisch vlees. Bron: Quest
Vegetarisch vlees? Krijgen we nu ook vleesgroenten?
Om groenten en fruit goedkoper te maken en bijvoorbeeld patat duurder ben ik helemaal voor. Zowiezo belachelijk dat fastfood goedkoper is dan gezonde producten.
De reden is natuurlijk heel simpel. Naast dat de grondstoffen voor fast food in bulk goedkoop zijn, zijn de eindproducten ook nog eens enorm lang houdbaar vanwege bevroren. Probleem is hierbij dat je wel een tax op de snelle variant van ongezond voedsel kan opleggen, maar de grondstoffen hiervan zijn over het algemeen met goede reden gewoon goedkoop. Wat schiet je er mee op wanneer je diepvriespatat dusdanig duur maakt dan mensen ontdekken dat zelf patat maken van enorm goedkope piepers eigenlijk net zo makkelijk is en veel lekkerder? Of zet je een tax op olie? Dan gaan mensen rommelen met filteren en zo langer met vervuilde olie doen. Ik denk niet dat je hier een monetaire sanctie op kan zetten die het niet over het algemeen beter maakt.
Herman Finkers rekende het al voor: "In een sinaasappel zitten evenveel vitamines als in 60 zakken patat. Ik aan het rekenen, kom ik erachter dat ik veel te weinig patat eet."