Strand schoonmaken op Terschelling | Foto: Waddenvereniging / Cris Toala Olivares.
Er zijn de komende maanden allerlei initiatieven om het strand in Nederland te ontdoen van plastic. Dat is heel belangrijk, omdat het anders zo in de zee terechtkomt. Als dit niet stopt, zit er tegen 2050 meer plastic in het water dan vis.
In de zee vergaat al die troep uiteindelijk tot bijna onzichtbare microdeeltjes, dat vieze chemicaliën aantrekt en zo een echte gifpil wordt voor tal van dieren. Met al dat plastic in hun maag kunnen ze ook nauwelijks nog gezond voedsel verteren. En zo verhongeren ze langzaam.
Of het komt om hun nek terecht, waardoor ze diepe wonden kunnen krijgen. De foto’s van dieren die zo elke dag vreselijke pijn lijden, zijn de afgelopen jaren al vaak vertoond. Steeds meer mensen worden zich daardoor bewust dat dit soort plastic zwerfafval echt niet meer kan.
Dit jaar gaan daarom weer duizenden mensen aan de slag om de Nederlandse kust van vieze troep te bevrijden. Help jij mee? Ook goed voor jezelf, om weer een paar uur extra in de buitenlucht te bewegen!
De afgelopen jaren zijn de Nederlandse stranden verworden tot zandwoestijnen, waar nauwelijks meer plek is voor de unieke plant- en diersoorten die er thuishoren. Oorzaken? De grote aantallen mensen die naar het strand trekken én het machinaal opruimen van al het afval dat zij achterlaten.
Maar zo’n machine maakt geen onderscheid tussen troep en zeeleven. Dus ook aangespoelde wieren, schelpdieren en zeepaardjes verdwijnen in hun grijpers.
Het Groene Strand gaat daarom 20 netwerken langs de kust opbouwen waar vrijwilligers afval met de hand opruimen, voorlichting geven en zorgen voor rust op broedplaatsen voor vogels. Het doel is om zo de natuur te herstellen op 200 kilometer strand.
LandschappenNL en provinciale Landschapsorganisaties werken hiertoe samen met Stichting Duinbehoud, IVN Natuureducatie, Vogelbescherming Nederland en Stichting Anemoon.
De Postcode Loterij ondersteunt Het Groene Strand met een bijdrage van ruim 2,4 miljoen euro.
Deze twee netwerken zijn in Noord-Holland al gestart:
Opruimactie in Camperduin – t/m 31 juli 2022.
Elke eerste zondagochtend van de maand wordt het strand bij Schoorl, ook bekend als Camperduin, opgeruimd. Dit in samenwerking met Stichting Vrienden van de Schoorlse Duinen.
Verzamelen om 9.30 uur bij Strandpaviljoen Struin, Heereweg 407, 1871 GL Schoorl. Van tevoren aanmelden is noodzakelijk.
Schoorl is goed bereikbaar vanuit Amsterdam: neem de trein naar Alkmaar en dan de bus naar Schoorl.
Strandschoonmaak in Bloemendaal – t/m 31 december 2022.
In samenwerking met Stichting Juttersgeluk is er elke vrijdagochtend een schoonmaakactie van het strand bij Bloemendaal.
Verzamelen om 9.45 bij Strandpaviljoen Parnassia, Parnassiaweg 1, Overveen. Van tevoren aanmelden is noodzakelijk.
Het dichtstbijzijnde treinstation ligt in Overveen. Je kunt ook de fiets nemen: een leuk ritje van 1,5 uur vanuit Amsterdam.
Naast deze twee events in Noord-Holland, zijn er ook opruimacties in Zuid-Holland en Zeeland. Zie de website van Het Groene Strand voor meer informatie.
Deze laagdrempelige activiteit biedt Stichting Juttersgeluk aan in samenwerking met de gemeente Zandvoort. Je bent lekker in beweging en ontmoet leuke mensen. Vooraf aanmelden is niet nodig.
Elke woensdag en vrijdag. Deelname is gratis. Emmers, grijpers en handschoenen zijn aanwezig.
Verzamelen om 9.30 in de binnentuin van het Zandvoorts Museum, Swaluëstraat 1, 2042 KA Zandvoort. Hier is gratis koffie en thee voor de deelnemers.
Van 10.00 tot 11.00 afval rapen, daarna sorteren en spoelen tot 12.00. Het Juttersgeluk maakt van dit plastic allerlei spulletjes, zoals zeepbakjes, hangers, slingers, armbandjes en wenskaarten.
Zie voor meer informatie de website van Stichting Juttersgeluk.
Een bericht gedeeld door Stichting Juttersgeluk (@juttersgeluk)
3. Plastic Soup Walk in Zandvoort – onder voorbehoud.
Vorig jaar organiseerde Stichting Juttersgeluk deze Plastic Soup Walk in de maanden juni en juli, waarbij je alles leerde over de plastic soup en zelf ook op onderzoek ging.
De organisatie hiervan is nu nog in gang. Zodra er meer over bekend is, wordt dit artikel bijgewerkt.
Drie jaar geleden verloor een groot vrachtschip maar liefst 342 containers in zee, ten noorden van de Waddeneilanden. Het strand lag vervolgens vol met flatscreens, my-little-pony’s, schoenen, klapstoelen, piepschuim en plastic korrels.
Een groot deel van de troep is inmiddels opgeruimd. Maar nog steeds ligt er 800.000 kilo van dit plastic afval op de bodem van de zee. De komende jaren gaan duikers dit opruimen.
Op de Waddeneilanden spoelt sowieso veel plastic uit zee aan. Maandelijks is er overleg tussen natuurbeschermingsorganisaties om te kijken waar het meeste afval ligt en wanneer het beste moment is om dit op te ruimen.
Soms is het namelijk beter om afval te laten liggen, om geen broedende vogels of zogende zeehonden te verstoren.
Je kunt helpen met het opruimen van zwerfafval op het strand door zelf op pad te gaan. Of mee te doen aan de activiteiten die de Waddenvereniging de komende maanden organiseert op Terschelling.
Workshop van de Jut Fabriek – 19 april.
Je gaat samen met andere deelnemers en vrijwilligers van de Jut Fabriek de werkplaats in om van gejut plastic een nieuw product te maken. Dat betekent plastic sorteren, wassen, vermalen en omsmelten.
Om bijvoorbeeld onderzetters, kapstokhaakjes, deurknoppen en kammen te maken, voor het waxen van je surfboard.
Jut verhalen-wandeling met Eilandmeisje – t/m 23 juli.
Ervaar tijdens deze wandeling de schoonheid van de duinen en het strand. Luister onderweg naar waargebeurde verhalen over de Levende Duinen van Oosterend van Eilandmeisje Marloes Fopma.
Verzamel zelf mooie aanspoelsels en neem ook het afval mee in je juttas. Je kunt kiezen voor een wandeling in de ochtend of later op de dag in de schemering.
Jut safari – t/m 28 december.
Je rijdt zelf in een fluisterstille, elektrische terreinwagen over onverharde paden door ongerepte natuurgebieden, met speciale toestemming van Staatsbosbeheer.
Reisdoel is een plek in de duinen of op het strand waar op dat moment veel afval ligt. Om dit op te gaan ruimen.
De tochten worden in de vroege ochtend of tegen de avondschemering aangeboden. Op die tijdstippen kom je weinig mensen tegen en zijn dieren het meest actief.
Een bericht gedeeld door JUT Terschelling (@jut_terschelling)
De grootste schoonmaakactie van het strand is deze Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee, die dit jaar alweer voor de negende keer plaatsvindt. De start is op 1 augustus in Cadzand en op Schiermonnikoog.
Elke dag worden zo twee locaties aangepakt: een in het noorden, en een in het zuiden van Nederland. Duizenden deelnemers gaan tijdens deze actie aan de slag. De laatste dag is op 15 augustus in Zandvoort.
In de dagen ervoor komen de stranden die hier vlakbij liggen aan de beurt, zoals Bloemendaal en Wijk aan Zee. Er zijn in totaal 30 locaties aan de Nederlandse kust die hun vieze troep zo kwijtraken.
Aanmelden kan via deze site. Er is per locatie een maximumcapaciteit in verband met veiligheid en andere praktische overwegingen. Zo blijft het gezellig op het strand.
Via deze website kun je een gebied adopteren en schoonhouden. Er zijn al mensen actief in Zandvoort, IJmuiden, Wijk aan Zee en Castricum. Het hele jaar door kun je hen helpen om daar het strand op te ruimen. Kijk op deze kaart op welke plekken je aan de slag kunt.
Je kunt ook je eigen naam aan een stuk strand verbinden en dat regelmatig ontdoen van zwerfafval. Of dat doen met je bedrijf, sportclub of school. Samen een uurtje met een grijper rond en het is weer schoon.
Meld je actie aan op de website van Supporter van Schoon en ontvang een gratis pakket met onder meer herbruikbare handschoenen en een rol afvalzakken. Je betaalt wel verzendkosten.
Een bericht gedeeld door Franske Snijders (@franskesnijders7)
Elke eerste zaterdag van de maand, als het weer het toelaat. Aankondiging en aanmelden via deze pagina op Facebook.
Voor mensen die zelf plastic gaan jutten op Texel: er zijn afvalcontainers geplaatst bij de Slufter en bij de Horsmeertjes om je buit te kunnen lozen.
Vanuit Amsterdam is Texel goed te doen als daguitje: er is een prima verbinding met de trein en bus naar Den Helder, en daar stap je zo op de pont naar het eiland. Je kunt zo de hele dag genieten van het strand en de zee!
Een bericht gedeeld door Texel Plastic Vrij (@texelplasticvrij)
Strandwandelaars kunnen een juttas lenen bij circa 80 paviljoens die aangesloten zijn bij de Grondstofjutters. In ruil voor een volle tas met zwerfafval krijg je koffie, thee, ijs of een ander bedankje.
Bijvoorbeeld bij strandpaviljoens in Wijk aan Zee, Katwijk, Noordwijk, Wassenaar en Scheveningen.
Zie deze website voor welke paviljoens allemaal meedoen.
Een bericht gedeeld door Christiaan Oranje (@boredomsunday)
Op 17 september 2022 is het weer World Cleanup Day. Op deze dag vinden er wereldwijd activiteiten plaats om zwerfafval op te ruimen. Vorig jaar is er door 20 miljoen vrijwilligers in de 24 tijdzones tussen Nieuw-Zeeland en Hawaii opgeruimd.
Ook het Nederlandse strand wordt op deze dag schoongemaakt. Een of twee maanden van tevoren kun je zien welke events er allemaal worden georganiseerd op de website.
In 2021 werd het strand schoongemaakt bij IJburg, Bloemendaal, Wijk aan Zee, Castricum, Camperduin en op Vlieland. Er gingen toen op deze dag een recordaantal van ruim 41.000 mensen in Nederland op pad om zwerfafval op te ruimen.
Een bericht gedeeld door WorldCleanupDayNL (@worldcleanupdaynl)
Heb je tips voor nog meer evenementen gericht op het schoonmaken van het Nederlandse strand? Zijn er wijzigingen in bovenstaande events of locaties? Mail dan s.v.p. naar info@duurzaamamsterdam.net.
Lees meer over Geen afval
Ik ben als journalist gespecialiseerd in duurzaamheid, recycling, hernieuwbare energie en grondstoffen. Mijn artikelen zijn onder meer gepubliceerd in Yale Environment 360, Professional Engineering Magazine, Spektrum der Wissenschaft, Trouw en de Volkskrant. Zie ook mijn portfolio: www.terratechmedia.com. Duurzaam Amsterdam is een nieuw project dat hieruit is voortgekomen.
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht geeft 30 euro subsidie per regenton aan inwoners van dit gebied, zoals Amsterdam, Laren en Utrecht. Ook voor VvE’s en buurtinitiatieven. En er zijn duizenden euro’s subsidie voor andere manieren om regenwater op te vangen, bijvoorbeeld via een daktuin of geveltuin.
Wandelen door het groen met rust en ruimte om je heen. Ook dat is mogelijk binnen de stadsgrenzen van Amsterdam. Je kunt genieten van bloementuinen, ruige natuur, landschap dat stamt uit de 13e eeuw en tal van waterpartijen. Wat zijn de mooiste wandelroutes van deze stad?
Hou jij ook zo van het strand en de zee? En heb je er ook zo’n hekel aan als je er plastic troep ziet? Voor dieren vormt dit zwerfafval een risico, als het bijvoorbeeld om hun nek terecht komt. Ook valt het uiteen tot microplastic dat vissen opeten, en dan zo op jouw bord belandt. Bah! Help jij mee om de Nederlandse kust schoon te maken?
Er zijn in Amsterdam allerlei plekken en events waar je gratis planten, stekjes of zaden kunt krijgen of ruilen. Bijvoorbeeld de stek-o-theek, de plantenbieb, de groenkiosk, een swap party en de Nationale Zaaidag. Je kunt zelfs een heel weekend lang je groene goed ruilen in Ruigoord.
© 2022 | Duurzaam Amsterdam | Alle rechten voorbehouden
Duurzaam Amsterdam gebruikt cookies voor analyse van webverkeer en voor social media. Bij doorgaan geef je hiervoor toestemming. Meer weten? Lees hier het privacy beleid.